Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Κλονίζεται το ηθικό των Γερμανών επιχειρηματιών

Κλονίζεται το ηθικό των Γερμανών επιχειρηματιώνΓερμανία: Στο χαμηλότερο επίπεδο διετίας η επιχειρηματική εμπιστοσύνη


Φοβούνται επέκταση της κρίσης και στη Γερμανία - Στο ναδίρ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών έπεσε τον Ιούνιο το ηθικό των Γερμανών επιχειρηματιών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη απειλεί όλο και περισσότερο τη γερμανική οικονομία.



Το ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία υποχώρησε στο 105,3 από 106,9 που ήταν το Μάιο.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2010, στο οποίο διολισθαίνει ο δείκτης. Οι ειδικοί που μετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν μεν υποχώρηση του δείκτη το μήνα αυτό συγκριτικά με το Μάιο, αλλά περίμεναν ότι αυτός θα διαμορφωθεί στο 105,6. Κάθε τιμή πάνω από το 100 υποδηλώνει ανάπτυξη του βιομηχανικού κλάδου στη Γερμανία, ενώ κάθε τιμή κάτω από το 100 υποδηλώνει συρρίκνωση.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του Ifo διαμορφώνεται έπειτα από συνεντεύξεις που παίρνει το ινστιτούτο από περίπου 7.000 επιχειρηματίες και μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων στη Γερμανία.

Ο επιμέρους δείκτης που αποτυπώνει τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στη Γερμανία ενισχύθηκε στο 113,9 το μήνα που διανύουμε από το 113,2 που ήταν το Μάιο. Αντιθέτως, ο επιμέρους δείκτης που καταγράφει τις προσδοκίες των επιχειρηματικών στελεχών για το μέλλον υποχώρησε στο 97,3 από το 100,8 που ήταν τον περασμένο μήνα.

«Η πλειονότητα των βιομηχάνων αναφέρουν για πρώτη φορά έπειτα από μήνες ότι τα σχέδιά τους σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις προσωπικού είναι αμυντικού και όχι επιθετικού χαρακτήρα. Αλλωστε αναμένουν μεγαλύτερες δυσκολίες σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές», δήλωσε ο επικεφαλής του Ifo Χανς Βέρνερ Ζιν.

«Η ευρωζώνη βρίσκεται σαφώς σε καθοδικό κύκλο. Αν δεν υπάρξει ταχέως πολιτική απάντηση στην κρίση τα σοκ εμπιστοσύνης, που διαπιστώνουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, θα πολλαπλασιαστούν και θα επιδεινωθούν», δήλωσε στο Bloomberg η Στέλα Γουέι Γουάνγκ της Nomura International στο Λονδίνο.

Πιο αισιόδοξη είναι η άποψη που εξέφρασε από τη Βόννη ο οικονομολόγος της Deutsche Postbank Χάινριχ Μπάιερ«Η γερμανική οικονομία τα πηγαίνει ακόμη καλά. Η αγορά εργασίας είναι σταθερή και η σταθερότητα αυτή θα πρέπει να αποτυπωθεί στην ιδιωτική κατανάλωση. Το σενάριο αυτό ενισχύεται από το ότι η κρίση του ευρώ δεν κλιμακώνεται περαιτέρω».

Βουτιά του ιταλικού δείκτη
Το επίσημο ιταλικό ινστιτούτο στατιστικών ερευνών Istat ανακοίνωσε σήμερα την (απογοητευτική) πορεία του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης το μήνα που διανύουμε. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης υποχώρησε στο 85,3 από το 86,5 που ήταν το Μάιο.

Οι ειδικοί προέβλεπαν μεν μείωση του δείκτη, αλλά μόνο στο 86. Το 85,3 είναι το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από το 1996 που το Istat καταγράφει τις καταναλωτικές διαθέσεις των Ιταλών.

Η ιταλική οικονομία βρίσκεται, ως γνωστόν, σε μια κατάσταση επιδεινούμενης ύφεσης.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο Αυτοσεβασμός, σε κάνει Δημοκράτη!