Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Κυβέρνηση σοσιαλιστών και Αριστεράς για να σώσουμε τους ανθρώπους μας


Καταρίνα Μάρτινς στην "Α": Κυβέρνηση σοσιαλιστών και Αριστεράς για να σώσουμε τους ανθρώπους μας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ


 «Η Δεξιά της λιτότητας του Πάσος Κοέλιο αποτελεί παρελθόν για τη Πορτογαλία, παρόλο που ο πρόεδρος της δημοκρατίας συμπεριφέρεται σαν κομματάρχης.


 Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ανάμεσα στους σοσιαλιστές και στην Αριστερά, παρά τον διορισμό κυβέρνησης μειοψηφίας της Δεξιάς υπό τον Πάσος Κοέλιο, που θα επιτρέψει στο επόμενο διάστημα μια πραγματική πολιτική στροφή στη χώρα με το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα στηρίξει την απασχόληση, τα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων και το κοινωνικό κράτος», τόνισε στην «Αυγή» της Κυριακής η συντονίστρια του Μπλόκου της Αριστεράς Καταρίνα Μάρτινς, φανερά ικανοποιημένη και από τη συνάντησή της στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Οι σοσιαλιστές θεωρούν από την πλευρά τους αναπόφευκτη την κυβέρνηση με την Αριστερά μετά την «επίθεση» του προέδρου Καβάκο Σίλβα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στους συνταγματικούς δημοκρατικούς θεσμούς.
* Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά τον τελευταίο κύκλο των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης σοσιαλιστών και Αριστεράς στη Πορτογαλία;
Το Μπλόκο συνεχίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, στις οποίες συμμετέχει και το πορτογαλικό Κ.Κ., για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση που δεν θα επιτρέψει στη Δεξιά να συνεχίσει να καταστρέφει τη χώρα μας. Για εμάς, οι διαπραγματεύσεις αυτές οδηγούν στη διαμόρφωση ενός προγράμματος με τρεις βασικούς άξονες: την ανάκαμψη των εισοδημάτων κυρίως γι' αυτούς που ζουν από την εργασία τους, τους μισθωτούς, και τους συνταξιούχους, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, με αιχμή τη δημόσια Παιδεία και τη δημόσια Υγεία, και το τέλος των ιδιωτικοποιήσεων στρατηγικών τομέων της χώρας μας, όπως των μεταφορών, των υποδομών, κ.λπ.
* Αυτοί οι άξονες βρίσκονται και στο προεκλογικό σας πρόγραμμα...
Οι τρεις αυτοί άξονες βρίσκονται πράγματι στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή αναζητούμε μέτρα που δεν θα απαιτούν την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως μέτρα φορολογικής πολιτικής που θα έχουν άμεσες θετικές συνέπειες, για να αντιμετωπίσουμε αργότερα το θέμα του χρέους. Η Πορτογαλία χρειάζεται πραγματικές δομικές αλλαγές, αλλά διαχωρίζουμε αυτή τη διαδικασία από την αναδιάρθρωση του χρέους.
Διαπραγματευόμαστε τη διαμόρφωση του επόμενου προϋπολογισμού και αγωνιζόμαστε για να υιοθετηθούν μέτρα που θα στηρίξουν τα ασθενέστερα στρώματα και όλους αυτούς που πλήγηκαν σκληρά από τη λιτότητα, κυρίως τον φτωχό κόσμο και τους άνεργους.
Αυτή τη στιγμή επείγει να φύγει η Δεξιά από την κυβέρνηση και να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση, που θα κατανέμει δικαιότερα τα φορολογικά και οικονομικά βάρη, που θα σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και θα προστατέψει το κοινωνικό κράτος. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να αλλάξουμε την πολιτική στην Πορτογαλία για να αλλάξουμε τη ζωή των ανθρώπων και αντιμετωπίσουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα.
* Ορισμένοι υποστηρίζουν σθεναρά ότι η Δεξιά θα σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση για ένα εξάμηνο με επικεφαλής τον Πάσος Κοέλιο, για να ψηφιστεί ο νέος προϋπολογισμός, και ότι μετά θα οδηγηθείτε σε νέες εκλογές...
Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή της Δεξιάς στην κυβέρνηση. Ο Πάσος Κοέλιο θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο εάν του το επέτρεπε το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το Μπλόκο της Αριστεράς και το πορτογαλικό Κ.Κ. ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται να στηρίξουμε καμιά κυβέρνηση με σκιές της Δεξιάς. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα διαπραγματεύεται με εμάς για τον σχηματισμό κυβέρνησης και όχι με τη Δεξιά. Αυτές οι φήμες έχουν καθαρά κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
* Για τους σοσιαλιστές θα αποτελούσε πολιτική αυτοκτονία να ψηφίσουν έναν προϋπολογισμό λιτότητας με τη Δεξιά και να πάνε σε εκλογές σε έξι μήνες...
Ασφαλώς. Το Μπλόκο θα αποτελούσε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως είναι να υπάρξει μια αλλαγή.
* Για τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία προέχει η διαμόρφωση του νέου προϋπολογισμού;
Το πιο σημαντικό είναι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό που να αφήνει ανοιχτές τις προοπτικές για ένα διαφορετικό μέλλον. Θέλουμε την αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Πρέπει να βρούμε από κοινού έναν τρόπο να το πετύχουμε.
* Αυτό μπορεί να γίνει μέσα στο πλαίσιο του δημοσιονομικού συμφώνου, για παράδειγμα περιορίζοντας το δημόσιο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, και των άλλων κανόνων της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης;
Η Πορτογαλία παραβίασε όλους τους κανόνες. Η κυβέρνηση της Δεξιάς παραβίασε όλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες και δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα. Η Πορτογαλία θέλει μια κυβέρνηση που θα οδηγήσει σε ανάκαμψη την οικονομία και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς.
Σίγουρα το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι πολύ διαφορετικό από το Μπλόκο της Αριστεράς και έχει διαφορετικές θέσεις, αλλά εκτιμούμε ότι θα πρέπει να βρούμε στοιχεία για μια σύγκλιση για να βοηθήσουμε τη χώρα μας να σταθεί στα πόδια της μετά τη λαίλαπα της Δεξιάς. Αυτή η νέα κυβέρνηση θα αποτελέσει και μια δύναμη που θα διευκολύνει την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη.
* Πώς διαμορφώνονται τα χρονικά περιθώρια για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης;
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία με τους σοσιαλιστές. O πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση της Δεξιάς. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, γιατί ο Πάσος Κοέλιο θα πρέπει να παρουσιαστεί στη Βουλή και εκεί θα ψηφίσουμε εναντίον τού προϋπολογισμού και της κυβέρνησής του. Τότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την εντολή στους σοσιαλιστές και θα ξεκινήσει η πραγματική διαδικασία για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Οι σοσιαλιστές δήλωσαν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της Δεξιάς να σχηματίσει κυβέρνηση θα αποτελέσει απώλεια χρόνου, γιατί οι σοσιαλιστές θα ψηφίσουν κατά. Δυστυχώς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπερασπίζεται συνεχώς τη Δεξιά, αποτελώντας στην πράξη αναπόσπαστο τμήμα της.
* Το ευρωπαϊκό και εθνικό κατεστημένο πως αντιδρά στη προοπτική σχηματισμού μιας κυβέρνησης σοσιαλιστών και αριστεράς;
Η Πορτογαλία χρειάζεται πραγματικά μεγάλες αλλαγές, που δεν μπορούν να γίνουν κάτω από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν ή προσπαθούν να εφαρμόσουν στη χώρα οι εγχώριες και ευρωπαϊκές δυνάμεις της ολιγαρχίας με τους προϋπολογισμούς της λιτότητας.
Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια κατάσταση έκτακτου κινδύνου και πρέπει να βρούμε ένα κοινό πλαίσιο με τους σοσιαλιστές για να προστατέψουμε τον κόσμο μας. Αυτή είναι η πρώτη πρόκληση της Αριστεράς. Ασφαλώς και θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα τού χρέους, της Ευρώπης, του μετασχηματισμού τής χώρας μας, ξεκινώντας από τη προστασία των ανθρώπων της.
* Το Μπλόκο θα συμμετάσχει στη κυβέρνηση;
Αυτό δεν έχουμε συζητήσει ακόμη. Αυτή τη στιγμή προέχει να βρούμε τα στοιχεία της συμφωνίας που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε μπροστά. Προέχει η πολιτική συμφωνία διαμέσου των διαπραγματεύσεων.
* Πρόσφατα επισκεφθήκατε τις Βρυξέλλες, όπου συναντηθήκατε με τον Έλληνα πρωθυπουργό...
Υπήρξε μια εξαιρετικά γόνιμη συνάντηση. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση. Το Μπλόκο της Αριστεράς εκτιμά ότι η λιτότητα αποτελεί μια λανθασμένη πολιτική για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και ολόκληρη την Ευρώπη. Για εμάς είναι σημαντικό ότι στις εκλογές οι Έλληνες δεν επέλεξαν ένα πισωγύρισμα και την επιστροφή στην εξουσία των κομμάτων της τρόικας. Έχει μεγάλη σημασία για όλους μας ότι υπήρξε μια συνέχεια στην κυβέρνησή σας. Τώρα πρέπει να κάνουμε τα επόμενα βήματα και να αγωνιστούμε για να συζητηθεί το θέμα τού χρέους στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό να δούμε πώς θα αλλάξουμε τις ισορροπίες για να δρομολογήσουμε μια άλλη πολιτική για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ευρώπη.
* Εκτιμάτε ότι οι αλλαγές στην Ιβηρική θα συμπληρωθούν με μια αλλαγή και στην Ισπανία με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου;
Η αισιοδοξία, το όνειρο, η ελπίδα της αλλαγής είναι πολύ σημαντικά για να αλλάξουμε τις χώρες μας και την Ευρώπη. Ο κόσμος έχει ανάγκη να δει ότι υπάρχει πραγματική προοπτική να αλλάξει η ζωή του, γιατί εδώ και πολλά χρόνια δεν ενδιαφέρει κανέναν ποιος κυβερνά από τη στιγμή που αποφασίζουν και διοικούν για εμάς οι Βρυξέλλες. Πρέπει να στηρίξουμε τη συμμετοχή του κόσμου, να καλλιεργήσουμε την ελπίδα ότι η κινητοποίηση των ανθρώπων μπορεί να προκαλέσει τις πραγματικές αλλαγές. Πιστεύω ότι στην Ισπανία παρακολουθούν τι γίνεται στην Πορτογαλία και την Ελλάδα στην προοπτική αλλαγών στην Ευρώπη.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο Αυτοσεβασμός, σε κάνει Δημοκράτη!