Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016

Το Unidos Podemos, θα κάνει την έκπληξη,στην Ισπανία!


Σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις, τις οποίες δημοσίευσαν οι εφημερίδες El Pais, El Mundo και El Espanol, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) θα βρεθεί στην τρίτη θέση από τη δεύτερη με τα ποσοστά τους μεταξύ 20,2% και το 21,6% στην πρόθεση ψήφου, ενώ οι Ενωμένοι Μπορούμε (Unidos Podemos), ο συνασπισμός που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία των Podemos και του κόμματος Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida) θα συγκεντρώσουν ποσοστά μεταξύ του 23,7% και του 25,6% 
Το κόμμα Podemos και οι σύμμαχοί του ενδέχεται να συγκεντρώσουν υψηλότερα ποσοστά από τους Σοσιαλιστές στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και να αναδειχθούν στο πρώτο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ισπανία, σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με αυτές τις δημοσκοπήσεις, τις οποίες δημοσίευσαν οι εφημερίδες El Pais, El Mundo και El Espanol, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι θα λάβει την πρώτη θέση με τα ποσοστά του να κυμαίνονται μεταξύ 27,7% και 31% στην πρόθεση ψήφου.
Το PP είχε συγκεντρώσει ποσοστό 28,7% στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση της 20ης Δεκεμβρίου.
Επιπλέον βάσει των μετρήσεων, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) θα βρεθεί στην τρίτη θέση από τη δεύτερη με τα ποσοστά τους μεταξύ 20,2% και το 21,6% στην πρόθεση ψήφου, ενώ οι Ενωμένοι Μπορούμε (Unidos Podemos), ο συνασπισμός που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία των Podemos και του κόμματος Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida) θα συγκεντρώσουν ποσοστά μεταξύ του 23,7% και του 25,6%
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε λάβει ποσοστό 22% των ψήφων τον Δεκέμβριο, μπροστά από το Podemos που είχε συγκεντρώσει 20,7%.
Την τέταρτη θέση θα καταλάβει το κεντρώο Ciudadanos με ποσοστά μεταξύ 14% και 16,6% στην πρόθεση ψήφου, βάσει των ίδιων δημοσκοπήσεων, έναντι 13,9% τον Δεκέμβριο.
------------------------
Το Λαικό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι εξακολουθεί να προηγείται με 28,5% στις προτιμήσεις των Ισπανών ψηφοφόρων ενόψει των εκλογών της 26ης Ιουνίου στην Ισπανία, αλλά η συμμαχία των Ποδέμος με την Ενωμένη Αριστερά διευρύνει συνεχώς την απήχησή της και έχει εδραιωθεί στη δεύτερη θέση με ποσοστό 25,6%,σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα El Pais.
H δημοσκόπηση που έγινε από την εταιρία Metroscopia δείχνει ότι το Λαικό Κόμμα διατηρεί τις δυνάμεις του σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά η συμμαχία των Ποδέμος με την Ενωμένη Αριστερά, "Unidos Podemos", ανεβαίνει συνεχώς, όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών, προσεγγίζοντας την πρωτιά και διευρύνοντας τη διαφορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα που παραμένει στην τρίτη θέση με ποσοστό 20,2%. Όπως σημειώνει η ισπανική εφημερίδα, "έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη του 25,6% (5,4 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από το Σοσιαλιστικό κόμμα), η εξασφάλιση της δεύτερης θέσης από τη συμμαχία Ποδέμος -Ενωμένης Αριστεράς γίνεται όλο και πιο πολύ μια πραγματικότητα παρά απειλή".
Η El Pais εκτιμά ότι το Λαικό Κόμμα και η συμμαχία Ποδέμος-Ενωμένης Αριστεράς έχουν επιλέξει την τακτική της πόλωσης, γεγονός που επιδρά αρνητικά στο Σοσιαλιστικό κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ, αλλά και στους Πολίτες του Αλμπέρτο Ριβέρα που παραμένουν στην τέταρτη με ποσοστό 16,6%."Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αντιμετωπίζει την πιο κρίσιμη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών", γράφει η ισπανική εφημερίδα και προσθέτει:"Η πιθανότητα να χάσει το Σοσιαλιστικό κόμμα την ηγεμονία της αριστεράς είναι ολοένα και πιο πραγματική, καθώς έχει να αντιμετωπίσει το δύσκολο έργο της καταπολέμησης δύο ισχυρών αντιπάλων. Το βασικό του προσόν -ότι χρόνια τώρα κυριαρχούσε στο χώρο της κεντροαριστεράς (ανέκαθεν αποτελούσε το μεγαλύτερο μέρος του ισπανικού εκλογικού σώματος)-έχει γίνει πλέον η κύρια αδυναμία του λόγω της αυξανόμενης πόλωσης σε ένα σενάριο μαύρου -άσπρου. Η δημοσκόπηση Metroscopia δίνει στους Σοσιαλιστές ένα ποσοστό 20,2%, σχεδόν δύο μονάδες χαμηλότερο από ό, τι στις εκλογές του Δεκεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση της Sigma Dos για την εφημερίδα El Mundo δίνει στο Podemos 23,7% και 80 βουλευτές, 9 περισσότερους από τους βουλευτές της Αριστεράς στις εκλογές του Δεκεμβρίου, οι σοσιαλιστές με 20,3% εκλέγουν 77 βουλευτές, σε σχέση με τους 90 που είχαν εκλέξει το Δεκέμβριο, ενώ το Λαϊκό Κόμμα με 31% εκλέγει 130 βουλευτές και οι «Πολίτες» με 14% εκλέγουν 37 βουλευτές από τους 40 που είχαν εκλέξει το Δεκέμβριο, γεγονός που δεν επιτρέπει το σχηματισμό κυβέρνησης δεξιάς και Πολιτών.
Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων των δημοσκοπήσεων από την JM&A για λογαριασμό της Publico το Unidos Podemos εκλέγει 84 βουλευτές, οι σοσιαλιστές 83, το Λαϊκό Κόμμα 118 και οι «Πολίτες» 38, η Δημοκρατική – Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας ERC 8 και το αριστερό κόμμα της Χώρας των Βάσκων EH Bildu. Οι τρεις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να σχηματιστεί σταθερή προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση με τη στήριξη και των δημοκρατικών και προοδευτικών κομμάτων της χώρας, εθνικιστικών και μη.  
Εν τω μεταξύ, όπως τονίζει το ρεπορτάζ του Αρ. Παναγόπουλου για την Αυγή, ο Αλμπέρτο Γκαρθόν εκλέχθηκε με 63 ψήφους υπέρ και κανάνα κατά συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς, ενώ το Unidos Podemos βρίσκεται κοντά στη νίκη προκαλώντας ανατριχίλα στη δεξιά. H νέα Ομοσπονδιακή Πολιτική Γραμματεία της Ενωμένης Αριστεράς ψήφισε με 63 ψήφους υπέρ, 18 αποχές και καμία αρνητική ψήφο τον Αλμπέρτο Γκαρθόν συντονιστή του κόμματος μετά τη λήξη του 11ου συνεδρίου του κόμματος στη Μαδρίτη.
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο Αυτοσεβασμός, σε κάνει Δημοκράτη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...