Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Στη Ν.ΕΥΡΩΠΗ,φουντώνει,η ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

Προσυμφωνία PSOE και Unidas Podemos: Γεμάτη ασάφειες, παραλείψεις ...Ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ αποδέχτηκε την πρόταση του Πάμπλο Ιγκλέσιας για διαπραγματεύσεις των σοσιαλιστών με τους Podemos για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης, με τη συμμετοχή και της Ενωμένης Αριστεράς - Mετά από αυτή την εξέλιξη ο Μαριάνο Ραχόι αρνήθηκε να παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Φελίπε - Πολύ πιθανή πλέον η προοπτική κυβέρνησης Σοσιαλιστών-Podemos- Ενωμένης Αριστεράς.






Η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης με τη στήριξη της Αριστεράς κερδίζει έδαφος στην Ισπανία, την ώρα που αρχίζουν οι συναντήσεις του βασιλιά Φελίπε με τους αρχηγούς των τριών πρώτων σε ψήφους κομμάτων, ενώ προηγήθηκαν συνομιλίες του με τους επικεφαλής μικρών κοινοβουλευτικών δυνάμεων. Ο Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος θα κληθεί στη Βουλή να παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. Στην ψηφοφορία που ακολουθεί πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία (176) των εδρών. Αν δεν το καταφέρει, ακολουθεί δεύτερη ψηφοφορία μετά από 48 ώρες, όπου απαιτείται σχετική πλειοψηφία. Αν μετά από 48 ώρες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός δεν πάρει ούτε τη σχετική πλειοψηφία (που θεωρείται και το πιο πιθανό σενάριο), ο βασιλιάς έχει στη διάθεσή του δύο μήνες διαβουλεύσεων για το σχηματισμό άλλης κυβέρνησης. Αποτυχία και αυτής της προσπάθειας οδηγεί σε νέες εκλογές. Στη συνέχεια, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Π. Σάντσεζ  θα πρέπει να πείσει ότι μπορεί να κάνει αυτό που δεν θα έχει καταφέρει ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας.
Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου των Σοσιαλιστών, το κόμμα του θα ψηφίσει κατά του σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας από το πρώτο σε ψήφους και έδρες Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι. Ο Σάντσεζ, αντιτίθεται ούτως ή άλλως στην προοπτική του «μεγάλου συνασπισμού» Σοσιαλιστών - Δεξιάς (προοπτική που προβάλει ως λύση στην «πολιτική αστάθεια» ο Ραχόι) και, σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters, επιθυμεί να συνάψει συμφωνία με τους Podemos και άλλες μικρότερες ομάδες για το δημιουργία πλειοψηφία «προοδευτικών δυνάμεων». Ο Π. Ιγκλέσιας, μετά τη συνάντησή του με τον Φελίπε (φωτογραφία παρακάτω), δήλωσε ότι είναι έτοιμος να στηρίξει κυβέρνηση υπό το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας, μαζί με άλλες αριστερές δυνάμεις. «Του είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να σχηματίσουμε κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές και την Ενωμένη Αριστερά (σ.σ. συμμαχία στην οποία συμμετέχει το Ισπανικό Κομμουνιστικό Κόμμα)», δήλωσε ο επικεφαλής των Podemos. Πρόσθεσε δε ότι φιλοδοξεί να γίνει αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να αναιρέσει μέρος των μέτρων λιτότητας και να αναγνωρίσει ότι η Ισπανία είναι χώρα πολλών εθνών, μεταξύ αυτών του καταλανικού. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών συναντήθηκε με τον βασιλιά, από το οποίο -όπως είπε- πληροφορήθηκε την «προσφορά» των Podemos. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Στη διάγνωση μπορεί να συμφωνήσουμε, αλλά οι πολιτικές είναι άλλο θέμα» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο και τις επιφυλάξεις του στο κατά πόσο τα δύο αυτά κόμματα θα μπορούσαν πραγματικά να συνεργαστούν και να κυβερνήσουν. Ο Σάντσεθ συμπλήρωσε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ «μεγάλων συμφωνιών με το Podemos, τους Ciudadanos και άλλες δυνάμεις» για τη συνταγματική αναθεώρηση, την οικονομία, το κράτος-πρόνοιας, τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ΕΕ και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Φαίνεται, έτσι, ότι τα δύο κόμματα, αφήνουν στην άκρη τη διαφωνία τους στο ζήτημα της Καταλονίας*  και επικεντρώνονται στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα όπου εντοπίζονται ευκολότερα σημεία επαφής προκειμένου η Ισπανία να απαλλαγεί από τον βραχνά της λιτότητας και της διαφθοράς. 
Θυμίζουμε ότι στις ιστορικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του κ. Ραχόι αναδείχτηκε μεν πρώτη δύναμη αλλά έχασε την πλειοψηφία της, κερδίζοντας μόλις 123 έδρες σε σύνολο 350. Οι Σοσιαλιστές απέσπασαν 90 έδρες (ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος δικομματισμός καταβαραρθρώθηκε), ενώ οι Podemos ελέγχουν 69 έδρες. Οι νεοφιλελεύθεροι Ciudadanos ακολουθούν με 40 και έχουν έως τώρα δεχτεί μόνο το ενδεχόμενο να απέχουν σε τυχόν ψηφοφορία εμπιστοσύνης για τον κ. Ραχόι, ώστε να είναι πιο εύκολο να πετύχει απόλυτη πλειοψηφία.
Σε δημοσκόπηση που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, οι πολίτες σε ποσοστό 61% δεν θέλουν νέες εκλογές, ζητώντας συμμαχίες. Το δεύτερο -ενδεχομένως πιο σημαντικό- είναι ότι σε περίπτωση που γίνουν νέες εκλογές, ο Ραχόι θα κέρδιζε με το ίδιο περίπου ποσοστό και το Podemos θα πέρναγε στη δεύτερη θέση, αφήνοντας τρίτο το άλλοτε κραταιό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE).
* Οι Podemos έχουν ταχθεί υπέρ της επίσημης αναγνώρισης του πολυεθνικού χαρακτήρα της Ισπανίας, στην οποία πλην των Καταλανών, κατοικούν Βάσκοι και άλλες μικρότερες εθνικές μειονότητες ενώ ο ηγέτης των Σοσιαλιστών τους κάλεσε πρόσφατα να εγκαταλείψουν το αίτημα για δημοψήφισμα εάν τα δύο κόμματα πρόκειται να συνεργαστούν
Τ.Γ.
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο Αυτοσεβασμός, σε κάνει Δημοκράτη!