Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Ποτάμι αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα


Ποτάμι αλληλεγγύης σε όλη τη χώραΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των προσφύγων διοργανώνονται από άκρη σε άκρη στη χώρα. Οι περισσότερες δράσεις αφορούν τη συγκέντρωση βασικών ειδών όπως χειμωνιάτικα ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα και βρεφικά ειδή, ενώ για τα παιδιά γίνονται συχνά ξεχωριστές εκκλήσεις.


Τα βιβλία της αλληλεγγύης

Εντυπωσιακό είναι ότι, παρά τις διαφορές τους, οι δομές καταφέρνουν και συντονίζονται. Η διαφορετικότητά τους, αντί για εμπόδιο, είναι λόγος ώστε να γίνονται διαφορετικές δράσεις ενίσχυσης. Χαρακτηριστική είναι η πρωτοβουλία που πήραν οι αυτοδιαχειριζόμενες Εκδόσεις των Συναδέλφων, που χθες και σήμερα δίνουν "ένα βιβλίο για τους πρόσφυγες" στο βιβλιοπωλείο της κολλεκτίβας στην οδό Καλλιδρομίου 30 στα Εξάρχεια. Τα κέρδη από την αγορά του βιβλίου δίνονται ως οικονομική ενίσχυση στην Κατάληψη Στέγης Προσφύγων / Μεταναστών της οδού Νοταρά 26, επίσης στα Εξάρχεια.
Αντίστοιχη πρωτοβουλία πήρε ο συγγραφέας Βασίλης Καμπούρης, που θα διαθέσει τα έσοδα από την πώληση του πρώτου του μυθιστορήματος "Control Zed" στη Δομή της Σκάλας Συκαμιάς Λέσβου. Η παρουσίαση του βιβλίου γίνεται σήμερα στο Barrett στο Μοναστηράκι (Πρωτογενούς 11) και θα υπάρχει donation box για όλους όσοι θέλουν να συνδράμουν, ενώ όσοι δωρίζουν 6 ευρώ και πάνω θα παίρνουν ένα αντίτυπο του βιβλίου.

Πρωταθλητές στην ανθρωπιά

Ξεχωριστή είναι ακόμη η πρωτοβουλία ομάδας αλληλέγγυων που μάζεψε τα ισοθερμικά των αθλητών που έτρεξαν στον διεθνή Μαραθώνιο της Κυριακής. "Ειδικά οι ξένοι αθλητές ανταποκρίνονταν με μεγάλη χαρά. Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε πάνω από 5.000 ισοθερμικά" μας είπε εθελόντρια. Εντυπωσιακή ήταν, σύμφωνα με την ίδια, και η στάση των εθελοντών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στη διοργάνωση. "Βοήθησαν κι εκείνοι να συγκεντρωθούν ισοθερμικά, τα οποία μας έδωσαν ή τα έστειλαν από μόνοι τους". Αρκετά από τα ισοθερμικά έχουν σταλεί ήδη στη Σάμο, ενώ τα υπόλοιπα θα πάνε στη Μυτιλήνη. Τη διαδικασία ώστε να είναι έτοιμα ξανά για χρήση έχει αναλάβει το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, που θα τα αποστεγνώσει από τον ιδρώτα και θα τα προωθήσει στη συνέχεια. Σήμερα από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το απόγευμα, όπως και αύριο τις ίδιες ώρες, θα γίνει το πακετάρισμα στην οδό Άργους 145 στον Κολωνό.

Συλλογή ειδών πρώτης στις μισές πόλεις της χώρας

Αναρίθμητα είναι τα καλέσματα για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες από πρωτοβουλίες πολιτών, συλλόγους και δήμους. Τα κυριότερα αγαθά που ζητούνται είναι: κονσερβοποιημένα τρόφιμα, πλαστικά σερβίτσια, μαρμελάδες, κορν φλέικς, βρεφικά γάλατα - σκόνη, παιδικές τροφές, πάνες, μωρομάντιλα, σερβιέτες, σαπούνια, χαρτί υγείας, οινόπνευμα, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, παπούτσια, εσώρουχα, χειμερινά ρούχα, κουβέρτες, παπλώματα, υπνόσακοι, υποστρώματα, σκηνές, αδιάβροχα, ομπρέλες, σακίδια πλάτης, παιχνίδια και μπλοκ ζωγραφικής.
Στην Αθήνα, κάλεσμα για την ενίσχυση των προσφύγων απευθύνει η Κίνηση Πολιτών Ζωγράφου, που θα μοιράσει τα αγαθά σε Κω και Σάμο σε συνεργασία με άλλες κοινωνικές δομές. Στην Κω θα τα μοιράσει η ομάδα Παρέμβαση και στη Σάμο η Κίνηση Σάμου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες.
Την ενίσχυση του σταθμού υποδοχής προσφύγων στην Πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά ζητάει από τους πολίτες η Παμπεραϊκή Πρωτοβουλία. Οι προσφορές αποστέλλονται δωρεάν με τη Γενική Ταχυδρομική στην οδό Ευριπίδου 49 ή μπορούν να παραδοθούν απευθείας στην ίδια διεύθυνση όλες τις ημέρες πλην Κυριακή, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ ή κατευθείαν στον σταθμό υποδοχής τις καθημερινές από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.
Στο πόδι βρίσκεται και το Δίκτυο Υποστήριξης Προσφύγων Λαυρεωτικής, που κάνει έκκληση στους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς της περιοχής να συγκεντρώσουν φάρμακα ώστε να αποσταλούν στη Συκαμιά.

Από τη Ναύπακτο μέχρι την Πάρο

Την ίδια ώρα εικοσαήμερο αλληλεγγύης -επίσης με συλλογή αγαθών- ξεκινά από σήμερα μέχρι τη Δευτέρα (30.11) με πρωτοβουλία του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Αλληλεγγύης Ναυπακτίας σε συνεργασία με την Α' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, τον σύλλογο νηπιαγωγών και δασκάλων Ναυπακτίας και την ομάδα ΔΡΩ. Το σημείο συγκέντρωσης έχει οριστεί στο Κοινωνικό Ιατρείο, Κοτίνη 3, Ψανή (ώρες 9 π.μ. - 1 μ.μ.).
Σε συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας προχωρά ομάδα εθελοντών που δραστηριοποιείται στην υποδοχή προσφύγων στο λιμάνι της Καβάλας. Τα είδη μπορούν να στέλνονται με δέματα μέσω Γενικής Ταχυδρομικής ή να παραδίδονται επί τόπου: Σαππαίων 109 Τ.Κ. 65201 ΚΑΒΑΛΑ και Ιωαννίνων (Εντός Δημοτικής Αγορά Κατάστημα 55-56).
Κινητοποίηση υπάρχει και στην Πάρο, όπου ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάρου - Αντιπάρου «Π. Καλλιέρος» και η ΕΛΜΕ Πάρου - Αντιπάρου καλούν σε συλλογή ειδών για τους πρόσφυγες στις εξής μέρες και ώρες στο Σπίτι του Δασκάλου στην Παροικιά: την Τρίτη 17.11.2015 και την Τρίτη 24.11 από τις 19.30 έως τις 21.30.

Αποστολές στην Ειδομένη

Είδη για τους πρόσφυγες της Ειδομένης συγκεντρώνουν οι κάτοικοι της Δάφνης από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ στο καφενείο Δαφνί στη Μεγ. Αλεξάνδρου 15 και στο καφέ μπαρ Αερικό στη Σοφ. Βενιζέλου 2. Αγαθά για την Ειδομένη συγκεντρώνει και ο Δήμος Χαλανδρίου, που οργανώνει αποστολή στις 13 και 14 Νοεμβρίου, ενώ έχει ορίσει για τη συγκέντρωση των αγαθών έξι διαφορετικά σημεία μέσα στην πόλη. Για την Ειδομένη αναχωρεί επίσης αποστολή από την Αθήνα που θα μοιράσει έναν τόνο σταφίδες με πρωτοβουλία της Αλληλεγγύης για Όλους.

aygi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο Αυτοσεβασμός, σε κάνει Δημοκράτη!