Η Αριστερά "προ των πυλών" στην Πορτογαλία
Το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι έτοιμο να στηρίξει "μια κυβέρνηση με επικεφαλής το Σοσιαλιστικό Κόμμα", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΚΚ Ζερόνιμο ντε Σόουζα, επιβεβαιώνοντας έτσι πως το σύνολο της κεντροαριστεράς ετοιμάζεται να εμποδίσει την ανάδειξη μιας κυβέρνησης μειοψηφίας της δεξιάς.

"Υπάρχει μια πλειοψηφία βουλευτών επαρκής για να σχηματισθεί μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος", δήλωσε ο κομμουνιστής ηγέτης, κατά την έξοδό του από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα.


Την προηγουμένη, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιο Κόστα και η εκπρόσωπος του Αριστερού Μπλοκ Καταρίνα Μαρτίνς είχαν ήδη ανακοινώσει πως η αριστερά είναι έτοιμη να συμμαχήσει, παρά τις διαφορές της σχετικά με τη συμμετοχή της Πορτογαλίας στην ευρωζώνη και την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Το «τέλος της λιτότητας» είναι το σημείο που συμφωνούν τα τρία παραπάνω κόμματα.
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμμένα στον πρόεδρο Καβάκο Σίλβα, ο οποίος οφείλει να ορίσει τον επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης αφού θα έχει διαβουλευθεί με το σύνολο των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο. Οι διαβουλεύσεις αυτές, ένα πρώτο στάδιο που επιβάλλεται από το Σύνταγμα πριν από τον ορισμό του πρωθυπουργού, πρόκειται να ολοκληρωθούν σήμερα.
Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, ο αρχηγός του κράτους θα επιμείνει στην πορτογαλική συνταγματική παράδοση και θα ορίσει επικεφαλής της κυβένησης τον επικεφαλής του σχηματισμού που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, δηλαδή τον Πάσος Κοέλιο. Ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος επανέλαβε πάντως σήμερα ότι θα παρουσιάσει πρόταση η οποία θα απορρίπτει το κυβερνητικό πρόγραμμα της δεξιάς ώστε να προκαλέσει την πτώση της.
Ο πρόεδρος Καβάκο Σίλβα ολοκληρώνει τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς και αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές που έγιναν πριν από τρεις εβδομάδες, ο κεντροδεξιός συνασπισμός υπό τον νυν πρωθυπουργό Πάσος Κοέλιου βγήκε πρώτος με 37%, αλλά με 107 έδρες σε σύνολο 230.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αντόνιο Κόστα πήρε 32,4% και 86 έδρες, το αριστερό BE 19 έδρες και η συμμαχία Κομμουνιστών-Οικολόγων 17 έδρες. Μία έδρα κέρδισε το κόμμα για την προστασία των ζώων και της φύσης.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Αριστερό Μπλοκ και ο συνασπισμός κομμουνιστών-πρασίνων κέρδισαν συνολικά 122 έδρες από τις 230 που διαθέτει το κοινοβούλιο, έναντι 107 για τον συνασπισμό της δεξιάς.
aygi.gr